Att tvätta vintageplagg

Det här med att ta hand om sina vintageplagg kan vara lite knepigt. Att man inte kan köra dem i tvättmaskinen förstår nog de flesta - men hur gör man då? Man vill ju kunna använda sina kläder. Det svåra i vintagekläder ligger i att de är tillverkade i en tid där moderna tvättmaskiner inte existerade och där man inte tvättade och bytte kläder på det vis vi gör idag. Men, naturligtvis har jag lite bra tips och trix i lager för att du ska kunna njuta av dina dyrgripar utan att oroa ihjäl dig över eventuella fläckar och smuts:
  1. Tvätta aldrig plagg som är yngre än 60-tal i maskin. Även de lite nyare vintagekläderna ska du såklart inte vräka på i 40 grader, utan kör det på så låg temperatur det bara går. Använd gärna tvättpåsar, som du kan köpa på till exempel H&M och Lindex.
  2. För att undvika att dina kläder blir smutsiga snabbare än nödvändigt, så är ett bra tips att försöka ha ett annat tunt lager kläder närmast kroppen.
  3. Handtvätt är det absolut mest skonsamma för plaggen. Använd inte vanligt tvättmedel, utan köp så kallat sidentvål. Det finns att beställa online. Tänk på att tvålet måste ha löst sig ordentligt innan du lägger ner plagget i vattnet. För naturmaterial är det kallt vatten, för syntet varmt.
  4. Tvätta aldrig någonsin kläder med paljetter i vatten! Innan plastpaljetterna kom var de tillverkade i gelatin och det löser ju sig i vatten.
  5. Tänk på att många gamla färgade plagg inte är resistenta mot vatten och kan tappa all sin färg vid tvätt!
  6. Lämnar ni in plagg på kemtvätt, var säkra på att de kan sin sak! Ta gärna en med riktigt bra rykte och som är vana att hantera vintagekläder.

Hur är det med fläckar som redan finns på plaggen då? Ja, det kan ju vara lite marigt. Jag hade nog inte köpt kläder som var svårt fläckade. Men är det något litet så kan man försöka att få bort det själv. Ta lite handdiskmedel på fläcken och skölj varsamt. Ett gammalt knep är att doppa fläcken i lite varm mjölk innan du försöker få bort den. MEN, tänk här på, att en gammal fläck har suttit där ett tag och kommer inte ge sig i första taget. Ofta blir det mycket värre om du försöker ge dig på den. Vissa skavanker får man kanske helt enkelt leva med och se som en del av skönheten i sitt plagg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0