Favoritepoker

När man sysslar med vintagekläder så är man oftast otroligt medveten om vilket årtionde de härstammar ifrån. Alla epoker har sin egen stil och saker som utmärker dem. Ibland kan det vara ytterst förvirrande när man ska tidsbestämma olika plagg. Vissa saker går ju så väldigt mycket in i varandra. Sent 50-tal och tidigt 60-tal till exempel. Kläder från de stora modestäderna brukar vara betydligt lättare, eftersom de helt enkelt var först med nya snitt och detaljer. Hemsydda kläder från landet kan vara så svårt att man sliter håret av sig. Trenderna nådde ju utan internet och TV inte ut lika snabbt förr.
Det är svårt att ha en favorit bland årtionden. Jag gillar alla, under hela 1900-talet, fast på olika vis (undantaget skulle väl vara 90-talet, isch). Jag blir väldigt fascinerad över människor som är intresserad av endast en epok och selektivt väljer att klä sig, inreda och lyssna på musik från just det årtiondet. Jag för min del tycker nog bäst om att mixa. 20-tals hatt med 50-tals kappa och ett par supermoderna stövlar till. Snyggt!
Skulle någon tvinga mig att välja dock, så hade det nog fått bli 10-talet. Otippat, eller hur? Ja, det finns många anledningar till varför. Jag tror att jag blev kär i 10-talet ungefär samtidigt som jag föll för Titanic och Höstlegender. Allt det kvinnliga, romantiska och kläder av spets och siden. Jag gillar den kvinnliga siluetten, med kurvor och smal midja. Långklänningar, knäppkängor och korsetter. Det var en spännande tid. En värld där det mesta var uppfunnet men ännu var i sin vagga.


De bortglömda plaggen: Galoscherna

Galocher är ett plagg som jag egentligen tycker är konstigt att det har försvunnit. Jag menar, det är ju sjukt smart! För ni som inte vet vad galoscher är, så är det helt enkelt överdrag till skorna för att skydda dem från väta och smuts och slitage. Förr hade så gott som alla som ägde finare skor galoscher. I början var de tillverkade av läder, men senare blev de i gummimaterial. Jag har sett att de säljer sådana fortfarande inne i välsorterade skobutiker, men jag har bara sett ytterst få använda dem. Kanske att det beror på att det inte är så många män i Malmö som äger handsydda och känsliga finskor. Den kvinnliga motsvarigheten, pampucher, borde vara av ett större intresse även idag. Särskilt med tanke på att dyra designerskor säljer som aldrig förr.


Att tvätta vintageplagg

Det här med att ta hand om sina vintageplagg kan vara lite knepigt. Att man inte kan köra dem i tvättmaskinen förstår nog de flesta - men hur gör man då? Man vill ju kunna använda sina kläder. Det svåra i vintagekläder ligger i att de är tillverkade i en tid där moderna tvättmaskiner inte existerade och där man inte tvättade och bytte kläder på det vis vi gör idag. Men, naturligtvis har jag lite bra tips och trix i lager för att du ska kunna njuta av dina dyrgripar utan att oroa ihjäl dig över eventuella fläckar och smuts:
  1. Tvätta aldrig plagg som är yngre än 60-tal i maskin. Även de lite nyare vintagekläderna ska du såklart inte vräka på i 40 grader, utan kör det på så låg temperatur det bara går. Använd gärna tvättpåsar, som du kan köpa på till exempel H&M och Lindex.
  2. För att undvika att dina kläder blir smutsiga snabbare än nödvändigt, så är ett bra tips att försöka ha ett annat tunt lager kläder närmast kroppen.
  3. Handtvätt är det absolut mest skonsamma för plaggen. Använd inte vanligt tvättmedel, utan köp så kallat sidentvål. Det finns att beställa online. Tänk på att tvålet måste ha löst sig ordentligt innan du lägger ner plagget i vattnet. För naturmaterial är det kallt vatten, för syntet varmt.
  4. Tvätta aldrig någonsin kläder med paljetter i vatten! Innan plastpaljetterna kom var de tillverkade i gelatin och det löser ju sig i vatten.
  5. Tänk på att många gamla färgade plagg inte är resistenta mot vatten och kan tappa all sin färg vid tvätt!
  6. Lämnar ni in plagg på kemtvätt, var säkra på att de kan sin sak! Ta gärna en med riktigt bra rykte och som är vana att hantera vintagekläder.

Hur är det med fläckar som redan finns på plaggen då? Ja, det kan ju vara lite marigt. Jag hade nog inte köpt kläder som var svårt fläckade. Men är det något litet så kan man försöka att få bort det själv. Ta lite handdiskmedel på fläcken och skölj varsamt. Ett gammalt knep är att doppa fläcken i lite varm mjölk innan du försöker få bort den. MEN, tänk här på, att en gammal fläck har suttit där ett tag och kommer inte ge sig i första taget. Ofta blir det mycket värre om du försöker ge dig på den. Vissa skavanker får man kanske helt enkelt leva med och se som en del av skönheten i sitt plagg.


RSS 2.0