De bortglömda plaggen: Fickuret

På mitt jobb har vi västar som en del av uniformen. Häromdagen upptäckte jag att en av mina manliga kollegor hade en lång guldkedja som hängde ut ur en av hans fickor. Jag undrade om det där var vad jag trodde det var: Ett fickur? Och ja, visst var det så. Jag, i min vintagesjäl, blev alldeles till mig. Så otroligt stiligt och klätt det ser ut! Till och med till de röda nylonvästarna som vi tvingas bära på jobbet.
Det fick mig att fundera över hur otroligt många plagg och accessoarer som faktiskt är helt bortglömda. En del har har nästan helt försvunnit i sin ursprungsform och istället moderniserats, såsom korsetten och silkesstrumporna. Så även fickuret skulle jag tro, då det är så mycket mer praktiskt att ha det runt armen istället. Men, som med allting vi klär oss i, sedan när väljer vi självmant funktion framför utseende?
Fast det sistnämnda påståendet kanske nästan bara gäller kvinnor? För hur många män klär sig i väst, hatt och damasker till vardags nu förtiden? Det finns betydligt fler kvinnor med strumpebandshållare och underkjol. För att ta fickuret som exempel igen, så var det ju faktiskt inte jättelänge sedan det var megatrendigt för kvinnor att bära så kallade mormorsur eller sjukhusur. Ni vet, klockkedjorna runt halsen. Varför tror ni det är så här, att kvinnliga kläder och trender tenderar att återkomma på ett helt annat sätt än klassiska manliga plagg? Kan det vara så enkelt att män inte har samma kunskaper som vi har om vårt klädarv?
Nej, det får bli ändring på det här. Nu ska jag göra ett statement och en ny kategori: "De borglömda plaggen". Och de kommer innefatta både manliga och kvinnliga saker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0